NEWVI BRUGER COOKIES PÅ DENNE HJEMMESIDE LÆS MERE HER.

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.

Close

  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Klara og Hilda Skoglund - Den nordiske natur, byliv og årstidens lokale råvarer er drivkraften i vores køkken DEL 1

På instagram vokser følgerbasen på madlavningsprofilen @food4inspirationi, hvor du kan scrolle gennem en himmelsk buffet af hjemmelavede, nærende retter - ofte tilberedt ude i naturen med nordiske råvarer i fokus. Og skal du vil spise ude, kan du med sikre gastronomiske smagsløg  blive guidet til Stockholms bedste madoplevelser på @sthlmrestaurants. Bag begge populære profiler finder vi søsterduoen Klara og Hilda Skoglund. Alt startede på en skammel i bedstemorens køkken. LeVICHYmag har mødt de to kulinariske kunstnere til en snak om livskvalitet, rollemodeller og drømme opskriften på en sund livsstil.

Vi befinder os på Lilla Ekot, en vegetarisk, vegansk og rawfood café med et hjemligt strejf i hjertet af Stockholm. Stemningsfuld musik, duften af søde kartofler og friskmalet kaffe byder os velkommen. På en lang sofa hviler ejerens to yorkshire terrier roligt, helt uberørt af gæsternes kvidren og fristende frokosttallerkener, der fylder alle caféens hjørner denne tidlige tirsdag eftermiddag.

25-årige Klara og 23-årige Hilda, der har valgt Lilla Ekot til vores frokost date, træder ind i caféen og en passioneret samtale starter straks. Det er ikke til at se på søsternes chikke storbystil og velplejede udseende, at de er opvokset på en bondegård, og at en optimal weekend for dem betyder jagt, fiskeri, plukning af blomster og ikke mindst madlavning over grillen med deres bedsteforældre. Hvad de dog ofte høre er, om de er tvillinger, selv den venlige caféejer, spørger da vi bestiller vores chia bowl og rawfood salater.

Mad som skaber velvære for kroppen

Med friskpresset rødbedsaft slår vi os ned, og snakken falder hurtigt på sundhed. Hilda og Klara forbinder en sund livsstil med at så tæt på naturen som muligt, at røre sig og spise en varieret og økologisk kost. Den gård som de er opvokset på, har familien stadig som sommerhus og søstrene tager der ud så ofte de kan. Her plukker de svampe om efteråret og bær om sommeren, som de fryser ned så de året rundt kan lave marmelade. At spise så mange svenske råvarer som muligt er alfa og omega for søstrene Skoglund. Dels fordi de synes at det smager godt, og dels fordi det er det bedste for vores planet.

Derimod mener de begge, at det er vigtigt ikke at være for strikt mod sig selv, og ikke lave for mange regler kosten. "For at holde trit med, for eksempel LCHF, og afstå fra alle de fantastiske svenske rodfrugter der er tilgængelige - det synes vi er ærgerligt," siger Hilda. De fortæller mig, at at der lige er er åbnet et nyt økologisk bageri på Nybrogatan kaldet Ingrid, med fantastisk brød, der er lavet af fine melsorter fra svenske landmænd. Alle burde unde sig friskbagt brød eller en bolle en gang imellem. "Vi udelukker ikke noget, andet end forarbejdede fødevarer." Forklarer Hilda, og vi hos LeVICHYmag kan ikke lade være med at blive imponeret over pigernes viden og kloge indsigter.

Søstrene mener også, at madkultur i Stockholm har udviklet sig i samme retning. "Fokus er nu på at redde jorden, i stedet for at tabe sig" siger Klara. Trends og diæter hvor man udelukkende skal afholde sig fra sukker, gluten eller lignende, er forældede og man går i stedet tilbage til clean eating, mener de. Søstrene påpeger også, at vi spiser meget mere med øjnene i dag, hvilket gør at vi fylder vores tallerkener med farverige grøntsager, som er meget mere ernæringsmæssige. Klara og Hilda synes kun at det er positivt, at det bliver mere en oplevelse at spise, for så stopper du op og nyder maden på en helt anden måde. Dette passer godt til tanken om Slow Living som VICHY er fortalere for; Fokuserer på at gøre alt så godt som muligt, i stedet for så hurtigt som muligt.

Derudover er der også utroligt meget mindre kød i svensk madkultur i dag, er de begge enige om, og vegetariske alternativer er blevet fordoblet når man kigger på menukortene i dag. Klara og Hilda synes at det er fantastisk. Selvom de ikke selv er vegetarere, vælger de det ofte - fordi det bare lyder godt. Når de laver mad, køber de kun svensk kød. For det meste foretrækker de dog at spise det vildt som Hilda selv  har jaget, hvilket folk ofte bliver overrasket over. "Vi er ikke så pigede som vi ser," griner Hilda.

The bucket list

Klara og Hilda drømmer om at lave en kogebog, som skal handle om at spise efter sæsonerne, noget de virkelig brænder for. De ved at mange af os har svært ved at vide, hvordan man bedst bære sig ad. Derudover vil de gerne inspirere folk til at lave mere mad udendørs. "Du er jo nødt til at spise alligevel," siger Klara med et smil, og mener at man kan kombinere de sundhedsmæssige fordele ved at være udendørs med madlavning - det er godt for sjælen, mener søstrene. Sidste vinter kunne vi se på @food4inspiration hvordan de fiskede på isen, lavede et bål i sneen, smed en gril ovenpå og bagte brød en stille vintermorgen. "Der er livskvalitet for os," siger Hilda. Da hun ser LeVICHYmag redaktionens beundrende og forundelige blikke tilføjer hun, "og det er faktisk ikke så svært som man måske skulle tro. Det behøver ikke være så avanceret, det kan også være at gå ud i skoven til efteråret med familien og plukke svampe, tænde bål og grille pølser." Klara tilføjer, "Enhver kan tage bussen eller bilen ud til skoven, det behøver man ikke et landsted for at gøre."

En YouTube kanal er også et muligt projekt for søstrene i fremtiden, et sted hvor de kunne lære andre om deres kreative madlavningsidéer. Tiden er det eneste problem. Søstrene har travlt på mange plan, udover arbejdet med instagram, arbejder Klara med marketing og Hilda studerer til civilingeniør, mens hun jonglere to ekstra job.

En anden ting er rangere højt på Hildas bucket list, er at se den nordlige midnatssol. "At rejse rigtig nordpå, måske til Lofoten" det længes hun efter. Klara er også draget af Nordens perler, og vil gerne udforske nye steder i Sverige og Nordnorge denne sommer, i stedet for at rejse på ferie til Frankrig eller Italien. "At vandre i stedet for at ligge på en strand" det er drømmen denne sommer.

Følg med i del to, hvor Klara og Hilda fortæller os, hvorfor slow food er vejen til større glæde, sammenhængen mellem kost og skønhed og deler deres gastronomiske insider tips, til spændende spisesteder i Stockholm.

Vores ikoniske produkt

Mest læste

go to top