NEWVI BRUGER COOKIES PÅ DENNE HJEMMESIDE LÆS MERE HER.

Hvis du klikker videre på siden, accepterer du vores brug af cookies.

Close

  • research
  • Points de vente
  • newsletter
  • my skin

Kombucha – den manglende brik i det nordiske køkken

Læsk! Et brand der er værd at holde øje med, hvis du er interesseret i den nye sunde trend Kombucha. Vi har besøgt det dansk-amerikanske kombucha økobryggeri på Vesterbrogade. De kvalitetsbevidste iværksættere Line Hoff og Eric Sponseller har sat den forfriskende drik på nordisk formel og tappet den på flasker i fine trendy designs. Det hele begyndte med en drøm om at revolutionere markedet for drikkevarer. I tråd med det nye nordiske køkken.

Når man går forbi Vesterbrogade nr 39, røber de mørke vinduer på ingen måde, at der her ligger et succesfuldt bryggeri. Da vi træder indenfor, fornemmer vi til gengæld straks, at der foregår noget helt særligt. Det sidste års tid har lokalerne, der før husede en Vietnamesisk restaurant, været omdannet til hovedkvarter for brandet Læsk. Et moderne bryghus, kreativt værksted og kontor for de to stiftere og ildsjæle, 30-årige Line Hoff og 33-årige Eric Sponseller. Midt iblandt den forhenværende restaurants møbler, café au lait skilte og malerier af asiatiske kvinder står et stort moderne konferencebord, ”Det er her vi arbejder cirka 16 timer i døgnet,” lyder det på klingende amerikansk fra Eric, dog med et skævt smil. Man er ikke i tvivl om at her arbejdes hårdt, men Line og Eric udstråler også den helt særlige energi og begejstring, man oplever hos mennesker, der virkelig brænder for det, de laver.

Opskriften på den særlige drik

Kombucha er en forholdsmæssig ny helsetrend i Danmark. Drikken, der oprindeligt stammer fra Asien, kan ellers dateres helt tilbage til før vores tidsregning. I USA har drikken været kendt på supermarkedernes hylder siden starten af 1990’erne. Derfor var kombucha ikke en ”Jeg vidste, hvad det var, men det var ikke rigtig noget, jeg selv drak. Jeg startede faktisk med at lave min egen Kombucha, fordi jeg fik den Scoby, man skal bruge til fermenteringen, i gave.” Den såkaldte Scoby er en symbiotisk kultur af gavnlige bakterier og gær, en slags kombuchasvamp, der fermenterer teen. Ved fermenteringen af teen omdannes det meste af sukkeret til alkohol, der så igen omdannes til organisk syre. Resultatet er en alkoholfri, perlende, frisk og syrlig læskedrik med et lavt sukkerindhold. Lokalerne minder lidt om en scene taget ud af filmen Alice i Eventyrland. Kæmpestore syltetøjslignende glas står linet op med hvide papirskilte, der beskriver teens produktionsstatus, og et stykke særligt hvidt stof bundet om låget. Inde i glassene er den gule og lyserøde kombucha under gæring, med en kombuchasvamp indeni der matcher i farven.

Den første tår

For at spole tiden tilbage til begyndelsen, skal vi en tur til New York. Det er otte år siden, de to Læsk-partnere mødte hinanden. Line og hendes kusine var på en couchsurfing tur i USA og mødte Eric, da de boede på et par af hans venners sofa. Men det var faktisk først 2 år senere under et praktikophold på et arkitektkontor i the Big Apple, at Line opdagede kombucha. En dag på arkitektkontoret tog Line pludselig sig selv i at vende tilbage til en flaske, hun havde stående i køleskabet, igen og igen - Kombucha stod der på den. ”Hvad i alverden er det her?! Det tænkte jeg først. Det smagte underligt, ikke dårligt, men anderledes og gæret på en måde,” hun griner lidt af det, og fortsætter, ”jeg tog en tår og satte den væk. Men det var som om, at da jeg først var begyndt at drikke, kunne jeg ikke rigtig stoppe igen. Jeg begyndte at crave den her syrlige drik, for derhjemme var der kun sukkerholdige drikkevarer som sodavand. Og jeg følte også, at jeg fik det bedre i min mave.”

Kombuchaens egenskaber

Den rare fornemmelse ved at drikke Kombucha er Line ikke alene om, og den har op gennem historien gjort Kombucha til en yndet drik i store dele af verden. Kombucha siges nemlig at have mange gode egenskaber.  En forbedret fordøjelse er en af dem, da der ved fermenteringen dannes særlige gavnlige enzymer, vitaminer og probiotiske bakterier. Men også i relation til huden har Kombucha positive egenskaber . Derfor har forskerne bag VICHY i adskillige år arbejdet, med at udvikle den nye IDÉALIA-serie, der netop indeholder Kombucha. Sundt at drikke og godt for huden - lige noget for os her på leVICHYmag redaktionen.

Et nyt indslag i det nordiske køkken

Da Line Hoff vender hjem fra sit ophold i New York er der noget der mangler. Hun leder efter Kombucha, men kan ikke finde det nogen steder. Hun har holdt kontakten med Eric og en dag taler de sammen over Skype. På det tidspunkt boede Eric i Sydafrika, hvor han stadig bryggede Kombucha hjemme i køkkenet. Af lige dele nød og nysgerrighed forsøger Line sig også med at brygge Kombucha og resultatet er bedre end den Kombucha, hun smagte i New York. Mindre gæret og finere i smagen. Under en samtale med Eric nævner hun, at han burde komme til Danmark, og de burde begynde at sælge Kombucha herhjemme, ”I starten jokede vi med at Danmark havde brug for vores kombucha revolution som alternativ til sodavand. Hvis man kigger på det nynordiske køkken er innovationen eksploderet over de sidste ti år. Vi har rigtig mange dygtige kokke, der i spændende foodlabs laver lækker og eksperimenterende mad med nordiske råvarer. Og i den kontekst er der altså brug for et alternativ til en cola! Der har manglet noget spændende på markedet indenfor alkoholfri drikkevarer,” fortæller Line, og i starten diskuterede de to venner ofte det ’gap’, de følte, at deres Kombucha kunne udfylde på markedet.

En stille revolution tager form

En dag sender Eric en lang mail til Line. Han er blevet rastløs i Sydafrika og synes, de skal gøre alvor af deres drømme. Da  Line er med på idéen kommer Eric til Danmark og planlægningen begynder. Læsk bliver etableret  i efteråret 2015, og tager hurtigt fart. Lokalerne vi møder dem i har dannet ramme om eventyret indtil nu, og i disse omgivelser har de selv stået for alt. Lige fra indkøb og myndighedsgodkendelser til produktion og markedsføring. På et år er virksomheden vokset så meget, at produktionen nu udvides til nye faciliteter i Hørsholm. Interessen for den gamle asiatiske drik på nye skandinaviske flasker har  været større end de havde turde håbe på. Hårdt arbejde og viljen til at eksperimentere har hidtil været vejen til succes for Line og Eric. De er netop i gang med at eksperimentere med ingredienser som cayennepeber og kaffe. Og til sommer vil man i en isbutik på Østerbro også kunne købe en Kombucha-is, når Læsk indleder et nyt spændende samarbejde på denne front.

Læsk er ægte iværksætterånd og udforskning af det nynordiske smagsunivers, når det er allerbedst. På leVICHYmag redaktionen glæder vi os til at følge med og til at smage os igennem alle de spændende tiltag fra Læsk.

Se hvor du kan købe Læsk Kombucha på www.laesk.dk

Vores ikoniske produkt

Mest læste

SUND LIVSSTIL

Vi har prøvet: Hatha Flow i Stockholm

At både krop og sind skal plejes for et godt velbefindende, er vi ikke i tvivl om på leVICHYmag. Redaktionen her derfor begivet sig til Stockholm for at udøve en træningsform med samme omdrejningspunkt - nemlig yoga.

læs artiklen

go to top