OK

OK Cancel

Thank you

Close

OVERGANGSALDEREN – EN DEL AF LIVET

Hvem ønsker at blive kaldt gammel? Hvem vil være i en sårbar fase af livet? Eller høre om stigende risici for demens, brækkede knogler eller hjerteanfald? Vi lever desværre i et meget aldersfikseret samfund, hvor kvinder kæmper for at beholde deres ungdom. Se bare på moden og de reklamer, vi udsættes for.
Menopausen sker samtidig med, at hjemmet kan være fyldt med besværlige teenagere, forældre der bliver syge, når karrieren er mest tidskrævende, og man desuden også skal have et kærligt forhold til en partner, kroppen skal være veltrænet og det ydre perfekt på alle planer, samtidig med at det hele skal udstilles på de sociale medier med flotte rammer. Præstationsangst og stress er hverdagskost og udmattelse almindeligt blandt kvinder i 40+ alderen. Desuden viser undersøgelser, at kvinder stadig tager det største helhedsansvar for hjem og familie, uanset hvor gerne vi ville have, at det ikke var sådan.

I flere kulturer, især i Asien, ser man med stor respekt på den aldrende kvinde, hvor man ofte kalder overgangsalderen for "det nye forår". Og måske ville dette stadie i livet føles lidt lettere, hvis man netop prøvede at se på det smukke ved at ældes, i stedet for udelukkende at fokusere på det som er udfordrende ved det, såsom menopause. For når de værste hormonstorme har lagt sig, fortæller mange kvinder om, at de ser fordele ved overgangsalderen eller ved at ældes, og at de føler sig mere modne og bekymrer sig mindre om, hvad omgivelserne mener. Eksistentielle spørgsmål får mere plads, og mange finder tilbage til aktiviteter og samvær, som giver dem energi og glæde. Vejen dertil kan være fyldt med spørgsmål og et ønske om bare at tjekke ud, men det kan være godt at forsøge at vente lidt med de drastiske og livsvigtige beslutninger, indtil hormonerne er faldet lidt til ro. Der er en grund til, at overgangsalderen kaldes netop dette, og selvom en del kvinder må leve med hedeture resten af livet, går det over for fleste.

Afslutningsvis, nogle korte råd

  • Tag vare om hverdagens stress, og und dig selv øjeblikke med dybe vejrtrækninger og afslapning – det behøver ikke at være mere end fem minutter af gangen, så længe du fokuserer på at trække vejret hele vejen ned i maven inden du puster ud. Et øjeblik på sofaen, uden telefon, kan gøre underværker for dit velbefindende. Mange synes, at yoga og meditation er en stor hjælp, men det vigtige er at tage sig regelmæssig tid til bevidst afslapning. Det er tid til at sige nej til visse aktiviteter og sociale engagementer og skabe plads til dig selv.
  • Det er vigtigt at træne og få pulsen til at stige, men hvis du føler, at kroppen er stresset og spændt, så fokuser på afslapning og ikke mindst skånsommere og mere rolige træningsformer, for ikke at stresse kroppen yderligere - en skovtur på en halv time kan ofte være mere velgørende end en time på spinningcyklen. Forskning understøtter, at styrketræning reducerer hedeture.
 
  • Prioriter søvnen og skab gode forudsætninger for at få nok søvn hver nat. En god nattesøvn skal forberedes allerede fra morgenstunden af: Dagslys, og gerne hurtigst muligt fra når du står op, ingen koffein efter frokost, aftenrutiner uden blåt lys, samt et køligt og mørkt soveværelse, uden elektronik, der er skabt til at sove i. Prøv ørepropper, hvis du vågner let af forstyrrende lyde.
 
  • Det er også værd at overveje, hvad du putter i munden. Sig nej til fastfood og hurtige kulhydrater - et jævnt blodsukkerniveau sikrer nemlig, at både dig selv og dine hormoner har det bedre. Prøv at se på, hvad du spiser med nye øjne, og hvad maven reagerer på: Nogle føler sig meget hjulpet af at undgå gluten, andre får lav tolerance over for alkohol og får det bedst med at droppe vinen. Prøv at skære ned på koffeinen og drik hellere en god urtete end kaffe og sort te. Hvis du ofte har oppustet mave, luft i maven, knibelyd eller skifter mellem hård og løs afføring, kan det være hjælpsomt at føre en maddagbog og analysere, hvad maven kan lide og ikke kan lide.

VIL DU VIDE MERE?

Hvilke symptomer skal man være opmærksom på, hvordan og hvornår de bør og kan behandles? I Klimakteriepodden interviewer Åsa Melin interessante og veluddannede personer, som har viden og erfaring inden for forskellige aspekter af overgangsalderen. Samtalerne handler om, hvad der sker i kvindekroppen, og hvorfor, samt humørsvingninger, sex, fordele og ulemper ved at tage hormoner, alternativ medicin, relationer, kost, motion og alt andet mellem himmel og jord, som kan gøre overgangsalderen lettere og gøre livet lidt skønnere. Der er mere end 200 afsnit at lytte til.

go to top