Hvad er hud med tendens til hormonel akne, og hvordan kan din hudplejerutine hjælpe?

Troede du, at du lagde dårlig hud bag dig i teenageårene? Så kan du godt tro om igen. For mange kvinder er deres menstruationscyklus forbundet med akneudbrud. Her kan du blive klogere på, hvordan det hænger sammen

Hvad er hormonel akne, og hvorfor rammer det kvinder?

Mange kvinder lider af akneudbrud. Faktisk er andelen af kvinder, der lider af akne, betydeligt højere end mænd i alle aldersgrupper(1). Det er på grund af de mange hormonelle forandringer, der sker i løbet af livet. Det er en udbredt opfattelse, at udbrud kun rammer dem med fedtet hud. Men det er ikke altid tilfældet, da personer med tendens til akne ofte også lider af tør hud(2).

Den første udvikling i puberteten falder sammen med en stigning i stimuleringen af androgenreceptorer og fører til mere talg. Men fordi menstruationscyklus og hormonelle udsving hænger sammen, kaldes akne hos voksne kvinder nogle gange for hormonel akne(1).

Hvorfor opstår hormonel akne?

Der er en række hormoner, der er forbundet med forekomsten af akne. Hormonel akne er forbundet med et forhøjet niveau af cirkulerende testosteron i blodbanen(3). Mange personer med akne oplever en øget talgproduktion, hvilket skyldes aktivitet i talgfolliklen(4). Man mener, at der er en genetisk disposition for at udvikle udbrud hos voksne kvinder(5). Derudover oplever mange kvinder præmenstruelle aknesymptomer på grund af hormoner som østrogen (ansvarlig for udvikling og regulering af det kvindelige reproduktive system) og progesteron (som er involveret i menstruationscyklussen og under graviditet).

Hvordan ved du, om du lider af hormonbetinget akne?

Hormonbetinget akne er ikke det samme for alle. Det er vigtigt at finde årsagen til dine udbrud (hvad enten det er hormoner, forkert hudpleje, genetik, stress eller medicin) for at kunne behandle din hud. Tilbagevendende akne ses hos 75-85% af voksne kvinder, mens akne, der forekommer i en sen alder, er mindre almindelig og udvikles i 20-40% af tilfældene(2). Det er muligt at sige, at der er en høj korrelation mellem dem, der har lidt af akne som unge og som får hormonel akne, men det er ikke en forudsætning.

Du kan lide af hormonbetinget akne, hvis:

Udbruddene opstår omkring din hage og kæbelinje
Hvis du har bemærket en koncentration af bumser i den nederste del af ansigtet, er det sandsynligvis hormonelt betinget. De overskydende hormoner i kroppen stimulerer talgkirtlerne, hvoraf mange sidder i området omkring hagen. Andre områder, der kan være ramt i forbindelse med denne type akne, er siden af ansigtet og/eller halsen(2).

Dine udbrud er smertefulde cyster, ikke hudorme og hvide knopper
Ud over at de føles dybere end andre typer bumser, er de for det meste også mere smertefulde og ømme, når man rører ved dem. Det skyldes, at de akkumulerer olie over en periode, der kan strække sig over dage eller uger, hvilket kan føre til irritation.

Dine udbrud forekommer en gang om måneden
Hormonelt betinget akne forekommer ofte i et cyklisk mønster, der følger menstruationscyklussen. Den har en tendens til at dukke op det samme sted, fordi en bestemt pore er blevet forstørret af en tidligere bums.

Dine udbrud forekommer, når du føler dig stresset
Kortisol, kendt som stresshormonet, øges, hvilket er et tegn på irritation, som ofte ses i forbindelse med bumser.

Er der forskel på hormonel akne og akne hos unge? Ikke relevant

Ja, det er der, da de har forskellige karakteristika. Hormonel akne adskiller sig fra akne hos unge ved, at vise sig som dybtliggende, milde til moderate inflammatoriske læsioner på den nederste tredjedel af ansigtet, kæbelinjen og halsen(5). 

Mens akne hos unge kan vise sig som hvide knopper, hudorme og ømme bumser i ansigtet, på halsen, skuldrene, brystet, ryggen og overarmene.

Hvad er den bedste hudplejerutine til personer med tendens til hormonel akne?

1. Find en hudplejerutine, der virker for dig og hold dig til den.
2. Benyt dig udelukkende af ikke-komedogene produkter for at mindske risikoen for tilstoppede porer.
3. Hav gerne en daglig hudplejerutine, der består af en rens, mild eksfoliering og et plejeprodukt, så du kan eksfoliere de døde hudceller og undgå tilstopning af porerne.
4. Vask dit ansigt morgen og aften for at holde huden ren for snavs, olie og andre bakterier.…

Kilder:
1. Ebede, T.L. et al, 'Hormonal Treatment of Acne in Women' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 2.12 (2009) pp. 16-22
2. Zeichner, J.A. et al, 'Emerging Issues in Adult Female Acne' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 10.1 (2017) pp. 37-46
3. Elsaie, M.L. 'Hormonal treatment of acne vulgaris: an update' in Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 9 (2016) pp.241-248
4. Ghosh, S. et al, 'Profiling and Hormonal Therapy for Acne in Women' in Indian Journal of Dermatology 59.2 (2014) pp. 107-115
5. Geller, L. et al, 'Perimenstrual Flare of Adult Acne' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology 7.8 (2014) pp. 30-34

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE