Fotokemisk luftforurening og hudens aldring: vigtigheden af UV-beskyttelse

Du ved sikkert, hvilken skadelig virkning UV-stråler kan have på huden - men kender du også til virkningerne af fotokemisk luftforurening? Læs videre og få mere at vide.

Hvad er fotokemisk luftforurening, og hvordan påvirker det huden?

Fotokemisk luftforurening defineres som en kombination af UV-stråler og luftforurening og er en relativt ny opdagelse inden for hudplejeforskning. Man kender endnu ikke meget til virkningerne, men de første undersøgelser tyder på, at disse to faktorer, der påvirker huden, gør mere skade, når de forekommer samtidig.

Der findes ingen kliniske undersøgelser, der afslører specifikke tegn i huden, der kun er forbundet med fotokemisk luftforurening.
Forskere har dog opdaget interessante sammenhænge mellem tilstedeværelsen af UV-stråler og forhøjede niveauer af forurening forbundet med et bymiljø. Forskning i rekonstrueret hud har vist, at forurening fremhæver og forværrer skader, der er forbundet med overeksponering for UV-stråler[1]

Resultater af undersøgelser udført på hudceller viste, at celler, der blev udsat for forureningspartikler, før de blev udsat for en typisk dosis UVA-stråler[2], led af øget oxidativ stress samt mitokondrielle skader.
Desuden ser nogle UV-relaterede tegn ud til at være mere alvorlige og/eller mere udbredte i forurenede bymiljøer, såsom glabella (bekymringsrynken) og pigmentforandringer, selvom dette endnu ikke er endeligt bevist. Brug af daglig solcreme hjælper med at beskytte mod solens UV-stråler, og anvendelse af antioxidanter som C-vitamin hjælper med at reducere oxidativ stress i huden.

Ingredienser, der bekæmper fotokemisk luftforurening

For første gang har forskning opdaget en sammenhæng mellem UVA-beskyttelse og reduceret skade fra fotokemisk luftforurening (in vitro-data). Som følge heraf siger det sig selv, at din første forsvarslinje mod fotokemisk luftforurening bør være SPF, altså solcreme. Men der er et par vigtige ingredienser, du skal holde øje med for at supplere din daglige solbeskyttelse.

Undersøgelser viser også en sammenhæng mellem tilstedeværelsen af fotokemisk luftforurening og øgede niveauer af oxidative stressmarkører i huden.
Hvis du vælger en SPF med ingredienser, som også er rig på antioxidanter, beskytter du ikke kun huden mod skader fra fotokemisk luftforurening, men hjælper også med at reducere for tidlig aldring som følge af oxidativt stress.

Baicalin, antioxidantrodekstrakt, bruges i traditionel kinesisk medicin, hjælper huden med at bekæmpe oxidativ stress. Ingrediensen findes fx i Slow Age Dagcreme SPF30. E-vitamin er også kendt for at bekæmpe oxidativ stress pga. dets potente antioxidante egenskaber[3]. Denne ingrediens kan du eksempelvis finde i Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+.

Endelig hjælper Vichy vulkansk vand, som er rig på 15 mineraler med at styrke huden.

KILDER:
[1] Soeur, J. et al, Lysforureningsstress i huden: Traces of pollutants (PAH and particulate matter) impair redox homeostasis in keratinocytes exposed to UVA1’ in Journal of dermatological science 86.2 (2017) pp. 162-169
[2] Svarer til den gennemsnitlige daglige forureningsdosis i Paris, Frankrig, april (årstal skal tilføjes)
[3] Nachbar, F. et al, ‘The role of vitamin E in normal and damaged skin’ in Journal of molecular medicine 73.1 (1995) pp. 162-169

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE