Hvordan fjerner man alderspletter?

Når soleksponering, forurening og andre faktorer har skadet huden så meget, at den har fået en ujævn hudtone, kan C-vitaminbaseret hudpleje hjælpe med at give en mere jævn hudtone.

Hvad er pigmentpletter?

Pigmentpletter - også kendt som leverpletter, alderspletter eller solar lentigines - kan opstå som konsekvens af aldring, UV-stråler, akne, hormoner, genetik, tobak eller forurening. En formørkning af huden udvikler sig, når et overskud af melanin - det brune pigment, der producerer normal hudfarve - danner aflejringer i huden.
Pigmentpletter, der ofte udvikler sig først på midaldrende og ældre hud, bliver som regel både større og stiger i antal i løbet af årene, efterhånden som man bliver ældre.

Hvad forårsager pigmentpletter?

I forbindelse med den proces, der er kendt som hyperpigmentering, øges produktionen af melanindannende hudceller (melanocytter) og akkumuleres i det overfladiske lag af huden på grund af en række faktorer. Som årene går, kan en kumulativ effekt af UV-eksponering, forurening og hormoner føre til en stigning i produktionen af melanin og således også en stigning i intensiteten af hyperpigmentering. Når huden udsættes for UV-stråler, producerer den melanin for at beskytte sig selv, hvilket skaber den gradvise fremkomst af solbrun hud. Men denne produktion af melanin kan hobe sig op og forårsage permanente mørke pletter på huden, hvilket betyder, at solen er én af de primære årsager til mørke pletter.
Forandringer i huden forårsaget af UV-stråling skyldes delvist dannelsen af frie oxiderede radikaler, der forårsager svækkelse af cellestrukturer og -funktioner (lipidperoxidation), DNA-skader (oxidativt stress) eller proteiner, hvilket fører til deregulering i genekspressionen for visse gener (Kilde: Niki, 1991). Denne skadelige fotoaldringsproces, der er forårsaget af solen, har vist sig at føre til rynker, slaphed og pigmentpletter(1).

Sådan forebygger du pigmentpletter: UV-beskyttelse

I årtier har den vestlige kultur tillagt solbrun hud stor æstetisk værdi. Men allerede i 1930'erne advarede specialister om soleksponeringens sandsynlige langsigtede negative effekt på hudens aldring. Siden dengang har en overvældende mængde af forskning bekræftet denne negative effekt: Det er bevist, at det at eksponere huden for sol uden beskyttelse fører til skader på huden - hvad end der er tale om umiddelbare effekter som solskoldning eller længerevarende følger som pigmentpletter(2). Det er afgørende for at forebygge pigmentpletter(3), at man anvender hudplejeprodukter, der indeholder solfiltre til at beskytte huden mod de skadelige UV-stråler.  Gør det til en vane at bruge en daglig solbeskyttelse som Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+. Denne ultralette solcreme indeholder ikke kun en bredspektret beskyttelse mod solens stråler men også niacinamid, som hjælper med reducere eksisterende pigmentpletter og udjævne hudtonen.

 

C-vitamin og kroppen

Der findes 13 vitaminer, som er uundværlige for kroppen. Ét af dem, der er vigtigt for huden er C-vitamin, også kendt som ascorbinsyre, en naturlig antioxidant. C-vitamin er kendt for sine beskyttende og forebyggende egenskaber i forhold til at modvirke træthed og infektion, men det tilbyder også andre vigtige antioxidantegenskaber, særligt for huden(4) – og særligt når det kommer til pigmentpletter.
Menneskekroppen er ikke i stand til at producere C-vitamin selv, og er derfor nødt til at optage det via kilder som citrusfrugter, bladgrøntsager og bestemte bær(6). Med tiden forårsager solskader og forurening en nedbrydning af det normale niveau af C-vitamin.

C-vitamin og huden

Hvis du vil have en mere jævn hudtone, så kig efter hudpleje, der indeholder C-vitamin. C-vitamin hjælper med at reducere forandringer forårsaget UV-stråler.  C-vitamin arbejder på pigmentpletter på to måder: Vitaminet styrker hudens antioxidantforsvar for at neutralisere de frie radikaler, som ælder vores hud for derved at forebygge aldringstegn og samtidig hjælper ingrediensen med at give huden en strålende glød(7).

Eksfoliér ugentligt for at reducere pigmentpletter

Eksfoliering kan hjælpe med at udjævne hudtonen ved at fjerne døde hudceller. Vælg en eksfolieringsrutine, der indeholder C-vitamin, hvis du ønsker en mere ensartet hud, da vitaminet holder din teint frisk og glat ved at tillade alle de virksomme ingredienser i din hudpleje at blive absorberet ind i huden(8).

Kilder:
1. Telang, P.S. 'Vitamin C in dermatology' in Indian Dermatology Online Journal 4.2 (2013) pp. 143-146
2. Vashi, N.A. et al, 'Aging Differences in Ethnic Skin' in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology (2016) pp. 31-38
3. Darr et al: Protecting activity on cutaneous structures exposed to UV (1992)
4. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) pp. 51–6.
5. Geesin et al Dossier Roche Collagen I and III synthesis (2002)
6. Lykkesfeldt, J. 'Vitamin C' in Advances in Nutrition 5.1 (2014) pp. 16-18
7. Farris, P.K. ‘ Cosmetical Vitamins: Vitamin C’, in Procedures in Cosmetic Dermatology. 2nd ed. New York: Saunders Elsevier (2009) pp. 51–6.
8. Rashmi, S. et al, ‘Cosmeceuticals for Hyperpigmentation: What is available?’ in Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery 6.1, (2013) pp. 4-11

 

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE