DEN ULTIMATIVE HUDPLEJERUTINE MOD PIGMENTPLETTER & PIGMENTERING

MANGE MENNESKER VIL I LØBET AF LIVET OPLEVE AT FÅ PIGMENTPLETTER I ANSIGTET. FÅ ET INDBLIK I, HVORFOR DE KAN OPSTÅ, OG HVORDAN DU MED DE RETTE HUDPLEJEPRODUKTER KAN GØRE DEM MINDRE SYNLIGE OG FOREBYGGE AT DE OPSTÅR FREMADRETTET.

HVORFOR OPSTÅR PIGMENTFORANDRINGER I HUDEN?

Huden er en refleksion af alt, hvad der sker i vores krop. Pigmentpletter opstår, når celler i huden producerer for lidt eller for meget pigment. De er et resultatet af ændringer i hudens funktion, der kan være relateret til genetiske eller hormonelle forstyrrelser eller til miljømæssige påvirkninger og livsstilsfaktorer – det som samlet betegnelse kaldes for eksposomet.

 

Ofte opstår pigmentpletterne i ansigtet, på halsen, brystet samt arme og hænder, der er de mest udsatte områder af huden.

 

Selvom det igennem livet ikke er muligt at løbe fra forandringer i huden, opleves pigmentpletter af mange som noget, man helst er foruden. Derfor er der heldigvis også råd for, hvordan du kan forebygge dem og mindske synligheden af allerede eksisterende pletter. 

ÅRSAGER TIL HYPERPIGMENTERING

Hyperpigmentering skyldes en overdreven ophobning af melanin i huden, hvilket resulterer i mørke pletter og områder i huden. De kan skyldes genetisk arv, men også andre interne og eksterne faktorer kan spille en rolle, især som vi bliver ældre.

 

Disse faktorer er samlet kendt som eksposomet, et begreb introduceret af epidemiologen, Christopher Wild (2005), der klassificerede dem i interne, eksterne og biologiske reaktioner. De inkluderer soleksponering, rygning, temperaturforskelle, kost, stress, søvnmangel og forurening.


Her er nogle af de mest almindelige årsager til, at pigmentpletter opstår. • SOLEKSPONERING 
  Solens UV-stråler er en af de faktorer med størst indvirkning på huden og forekomsten af pigmentpletter – også kaldet solpletter i denne sammenhæng.   

  Selvom UV-stråler stimulerer syntesen af D-vitamin, er overeksponering for UVA-stråler yderst skadelig for vores hud, da de får huden til at ældes og kan føre til alvorlige hudproblemer som f.eks. hudkræft. Særligt ansigt, hals, bryst og arme og hænder har tendens til at få pigmentpletter, fordi de er mest eksponeret for UV-stråler. Hvis du vil forebygge denne form for pigmentering, er det vigtigt at bruge solcreme med høj beskyttelsesfaktor hver dag, især når UV-indekset er på sit højeste.


 • HORMONELLE FORANDRINGER
  Også hormonelle forandringer i kroppen kan føre til ændringer i produktionen af melanin, hvilket er en anden hyppig årsag til pigmentpletter i ansigtet. 


 • GRAVIDITET 
  Under graviditet vil mange kvinder opleve at få øget pigmentering i ansigtet, der også går under navne som graviditetsmaske og melasma. De fleste kvinder får hyperpigmentering på maven, ansigtet og armhulerne. Årsagen er den øgede udskillelse af de hormoner, der fremmer graviditeten, som østrogener og gestagener, der kan give ændringer i melaninproduktionen. 


 • ALDRING 
  Sammen med solens påvirkning er den naturlige aldring af huden endnu en af de mest almindelige årsager til pigmentpletter og opstår på grund af en ubalance i produktionen af melanin i ansigtets celler. 

  Når pigmentpletter er aldersbetingede kaldes de både for alderspletter og leverpletter. Trods de mindre flatterende navne, er det dog ganske naturligt. 

  Disse pigmentpletter skyldes en forringelse af hudens pigmentering, da cellerne ældes og mister evnen til at producere melanin normalt. 

  Alderspletter, der i fagudtryk kaldes for senile lentigines, er små brune pletter på huden, der bliver mere og mere tydelige, som vi bliver ældre. Alderspletter er ikke farlige og kræver normalt ikke behandling, men de kan være et tegn på solskader.


 • HUDLÆSIONER 
  Hudirritationer eller læsioner som forbrændinger, ar og infektioner kan fremme hyperpigmentering af huden.


 • REAKTIONER 
  Visse former for medicin kan forårsage pigmentering. Nogle typer medicin har en lys-sensibiliserende effekt og kan derfor give hyperpigmentering. 


 • HUDLIDELSER 
  Nogle hudtilstande- og lidelser kan føre til pigmentering. Atopisk dermatitis, psoriasis og akne kan give hyperpigmentering af huden og føre til pigmentpletter. 


 • FORURENING 
  Forurenende stoffer fra udstødningsrør eller forbrændinger frigiver frie radikaler og aktiverer melanocytternes virkning (overhudens pigmentceller), hvilket forårsager pletter på huden.


Rygning, stress og søvnmangel påvirker direkte hudens aldring, men er ikke de primære årsager til ansigtspletter. 

HVIDE PIGMENTPLETTER

Pigmentering er ikke kun gældende for mørke pletter i huden. Når huden har hvide pletter kaldes det for hypopigmentering og skyldes en nedsat eller manglende produktion af melanin i huden. 

 

Denne mangel på melanin kan skyldes en funktionsfejl i melanocytter, som er overhudens pigmentceller, der kan være forårsaget af aldring eller skade fra UV-stråler. Det kan blandt andet forhindre dem i at producere melanin normalt. 

 

Hypopigmentering, der er opstået på grund af solskader og aldring, er typisk hvide pletter eller områder, og har i de fleste tilfælde kun æstetiske virkninger, selvom der er undtagelser. Hvis de opstår, anbefales det at besøge en hudlæge, der kan udelukke eventuelle øvrige hudtilstande. 

HVAD ER FORSKELLEN PÅ PIGMENTPLETTER OG FREGNER?

Pigmentpletter må ikke forveksles med fregner. Fregner er ganske almindeligt og skyldes en ophobning af melanin. Fregner har en genetisk oprindelse og bliver synlige, når solen rammer lys hud, normalt i områder udsat for soleksponering.

 

Ved påvirkning af UV-stråler fordeles melanin uregelmæssigt, hvilket resulterer i, at fregnerne træder frem i huden. Fregner i ansigtet er ofte et symptom på sensitiv og lys hud. Derfor er det vigtigt at beskytte huden mod UV-stråler, selvom de ikke udgør en risiko.

 

Da de skyldes en genetisk faktor, kan de ikke helt undgås, men der er nogle forholdsregler, der kan minimere synligheden af dem. Det vigtigste er at beskytte huden mod solen, undgå solarium og vælge hudplejeprodukter, der hjælper med at udjævne hudtonen og regenerere huden.

PRODUKTER DER KAN MINDSKE SYNLIGHEDEN AF PIGMENTPLETTER

Der findes flere cremer og serummer, der aktivt hjælper med at reducere udseendet af pigmentpletter og hyperpigmentering i huden. 


Produkterne indeholder aktive ingredienser, der er udvalgt til at reducere pigmenteringen på to måder: 


 1. De reducerer intensiteten af melaninproduktionen i huden for at forhindre hyperpigmentering og dannelse af nye pigmentpletter. 

 2. De hjælper med at fremme cellefornyelsen for at forny huden, fjerne døde celler og styrke regenereringen af de øverste lag af huden.

Hvis du gerne vil minimere synligheden af dine pigmentpletter har vi samlet en række produkter i en komplet hudplejerutine til både morgen og aften, der kan hjælpe dig med at opnå dine ønskede resultater.

VICHYS MORGEN- OG AFTENRUTINE MOD PIGMENTPLETTER

  

TRIN-FOR-TRIN MORGENRUTINE

ANSIGTSRENS

Første trin i enhver hudplejerutine er ansigtsrens. Rens hjælper med at fjerne urenheder fra huden og sikre, at dine øvrige produkter i rutinen får den ønskede effekt.

 

Hos Vichy kan du finde ansigtsrens til alle hudtyper- og behov. Prøv eksempelvis Vichy Pureté Thermale Renseskum til alle hudtyper, der skånsomt renser huden for urenheder og makeup.

 

Fordel produktet i ansigtet og massér det blidt ind i huden. Skyl efter med rigeligt vand, og dup din hud tør med et blødt håndklæde.

ANSIGTSSERUM MOD PIGMENTPLETTER

Efter rens kan du bruge et serum, der er formuleret med aktive ingredienser, som kan hjælpe med at bekæmpe synligheden af pigmentering.

 

Liftactiv B3 Serum indeholder 5% niacinamid, som synligt bekæmper pigmentpletter på huden, 8% glykolsyrekompleks og peeling-ingredienser, der hjælper med at eksfoliere huden samt Cg-Vitamin, der hjælper med at ensarte din hudtone.

 

Påfør serummet over hele ansigtet og massér blidt produktet ind i huden, undgå øjenområdet. Fordel produktet, indtil det er helt absorberet. 

DAGCREME

Efter serummet kan du påføre en dagcreme tilpasset din hudtype for at give din hud fugtpleje. Anvend din dagcreme over hele ansigtet og gerne ned på halsen også.

 

Prøv eksempelvis Vichys Liftactiv Collagen Specialist Dagcreme, der giver fugt i 48 timer. Denne creme indeholder niacinamid, som er kendt for at give en mere jævn hudtone. Fordel ansigtscremen med dine fingre i cirkulære bevægelser. 

DAGLIG UV-BESKYTTELSE (SOLCREME)

Efter dagcremen er det tid til et af de vigtigste, men ofte oversete, trin i enhver morgenrutine: Solcreme.

 

Mange serummer mod pigmentering kan gøre din hud mere sensitiv over for solen, så det er vigtigt at påføre solcreme dagligt for at forhindre solskader og forekomsten af nye pigmentpletter.

 

Solcremens effekt vil aftage over tid, og derfor skal du gerne genpåføre den hver anden time for at bevare optimal beskyttelse mod solen.

 

Prøv f.eks. Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+, der er formuleret med NETLOCK-teknologi, som giver en ultratynd, modstandsdygtig og usynlig UV-beskyttelse på huden. Solcremen indeholder også niacinamid, der reducerer synligheden af hudpletter.

 

Det er vigtigt at bemærke, at nogle dagcremer mod pigmentpletter allerede har SPF-beskyttelse som f.eks. Liftactiv B3 Anti-Dark Spots Creme. Hvis din dagcreme indeholder en høj SPF, behøver du ikke at påføre solcreme. 

TRIN-FOR-TRIN AFTENRUTINE

ANSIGTSRENS

Rens er et vigtigt trin, der ikke kan overses hverken morgen eller aften. Det er afgørende at rense ansigtet og fjerne urenheder, talg og døde hudceller, som ophobes på huden i løbet af dagen.

 

Vask dit ansigt med et renseprodukt, der passer til din hud, bland det med vand og skrub forsigtigt for at fjerne snavs. Skyl derefter med lunkent vand og dup forsigtigt dit ansigt tørt med et blødt håndklæde.

 

Hvis du foretrækker det, kan du også vælge et renseprodukt, der ikke skal vaskes af, som eksempelvis micellar rens. Se hele udvalget her.

ANSIGTSSERUM MOD PIGMENTPLETTER

Som nævnt ovenfor er et aktivt serum afgørende for at opnå de bedste resultater. Brug dit ansigtsserum mod pigmentpletter på renset og tør hud. Påfør det over hele ansigtet og massér, indtil det er helt absorberet. 

 

Vi anbefaler, at du anvender Liftactiv B3 Serum, der er formuleret til at kunne anvendes både morgen og aften for de bedste resultater.  


NATCREME

Når du har renset dit ansigt og påført serum er det tid til natcreme.

 

Vælg en natcreme som er tilpasset din huds behov. Hvis du f.eks. også gerne vil reducere aldringstegn som rynker og slap hud, kan du vælge en natcreme med peptider, som vores Liftactiv Collagen Specialist Natcreme.

 

Fordel din foretrukne natcreme over hele ansigtet, men undgå øjenområdet. 

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE