Hvad sker der efter overgangsalderen? Symptomer, sundhed, hud og tips

Når dine menstruationer er stoppet, er overgangsalderen ovre, og din krop vil opleve flere bivirkninger fra denne overgangsfase. Når du går ind i en ny fase, er det godt at kende de symptomer, du kan forvente efter overgangsalderen, og hvad de betyder for din krop - og din hud

Efter overgangsalderen: 12 måneder uden menstruation

Efter overgangsalderen - når du ikke har haft menstruation i 12 måneder, producerer dine æggestokke ikke længere æg eller østrogen. I gennemsnit sker dette omkring de 51 år(1), og herfra vil du være postmenopausal. Heldigvis sætter den hormonelle stabilitet en stopper for nogle af de symptomer, du måske har oplevet i overgangsalderen (perimenopausen), som hedeture og humørsvingninger, og du kan forvente at føle dig meget bedre tilpas. Postmenopausale kvinder har også en højere risiko for osteoporose og andre sundhedsmæssige problemer, så den permanente forandring i din krop betyder, at du løbende skal gennemgå kontroller af din sundhed. Men ved at holde dig selv i form, sund og velernæret kan du faktisk øge dit energiniveau, når du begynder dette nye kapitel.

Øget hormonel stabilitet efter overgangsalderen

Efter overgangsalderen, stabiliserer hormonniveauet sig, hvilket betyder, at de almindelige symptomer, du måske har oplevet som følge af den nedsatte østrogenproduktion, såsom træthed, nattesved, hedeture, vaginal tørhed, humørsvingninger og mere tør hud, vil forsvinde. Og mens din krop tilpasser sig til sin nye balance vil du måske endda opleve at have mere energi, end du har haft i årevis. Mange kvinder oplever også færre smerter og søvnproblemer, mindre angst og en mindre grad af vægtudsving, når menopausen er forbi.

Postmenopausale symptomer og sundhedsrisici

Osteoporose (knogleskørhed) er en reduktion i knogledensiteten, som gør knoglerne skrøbelige, og som medfører hyppige brud og frakturer. Hos kvinder efter overgangsalderen skyldes det mangel på østrogen, som er et hormon, der spiller en vigtig rolle for knoglesundheden. En varieret kost med masser af knoglenærende, calciumrige mejeriprodukter, bladgrønt samt fed fisk, der indeholder D-vitamin, som hjælper kroppen med at optage vitaminerne, kan hjælpe med at beskytte mod tilstanden af knogleskørhed. Kontrolbesøg er vigtige; din læge kan ordinere kalk- og D-vitamintilskud, og hvis du tilføjer vægtbærende øvelser til din træningsrutine, kan det hjælpe med at styrke knogler såvel som muskler.

Mangel på østrogen påvirker også hjertet, og mange kvinder efter overgangsalderen oplever hjertebanken eller hjerteproblemer, der kan føre til en højere risiko for hjerteanfald. Regelmæssige besøg hos lægen er vigtige, og hvis du tidligere har haft usunde vaner som rygning eller en fedtholdig kost, er det aldrig for sent at ændre livsstil; en sund, varieret kost og regelmæssig motion - 150 minutter om ugen er ideelt(2) i tre omgange - vil hjælpe med at holde dit hjerte i topform og reducere din risiko for hjerterelaterede helbredsproblemer senere i livet.


Hud efter overgangsalderen

Selvom de hudforandringer, der opstår i perimenopausen - øget tørhed samt tab af fylde, elasticitet og slaphed - er kommet for at blive, er der masser af måder at håndtere dem på. Udviklingen af visse aldringstegn kan sænkes med en sund kost og solbeskyttelse, men efter overgangsalderen er omhyggelige valg af hudpleje nøglen til en smuk hud med en sund glød, mens du ældes.

Tænk på ernæring, da huden efter overgangsalderen kan have op til 57 % mindre af de lipider, der er vigtige for hudens komfort og styrke, end huden før overgangsalderen. Vælg rigere cremer efter overgangsalderen for at tilføre intens næring, morgen og aften.

Det er en god idé at inkludere aktive ingredienser med anti-age effekt i din hudplejerutine. Anti-age ingredienser som fx Proxylane er kendt for sin revitaliserende og opstrammende effekt på huden.

Overvej at tilføje et serum som Neovadiol Meno 5 Bi-Serum med omega 3-6-9 fedtsyrer, som giver din hud intens næring inden brug af ansigtscreme. Løft dette nye trin i din hudplejerutine ved at massere det ind med faste, opadgående bevægelser for at øge cirkulationen og hjælpe det med at trænge ind.

Tilpasning til en ny fase i livet

Med størstedelen af forandringerne i din krop bag dig, indvarsler post-overgangsalderen en periode med refleksion og tilpasning. Efterhånden som tingene falder til ro fysisk og følelsesmæssigt, kan omhyggelige livsstilsvalg hjælpe dig med at finde dig til rette i denne nye livsfase og se frem til de mange sunde og lykkelige år, der kommer.

KILDER:
1. Vichy, Ménopause, mode d’emploi, p11
2. http://www.heart.org/en/health-topics/consumer

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE