Hvorfor er min hud så tør i overgangsalderen?

Kløe, tørhed og slap hud. Det er nogle af de mest almindelige udfordringer, din hud vil opleve I overgangsalderen. Tørhed er også den mest ubehagelige, så godt spørgsmål. Hudens manglende evne til at holde på vand ser ud til at have en stor indflydelse på dette.

Dr. Karolina Kopeć

Hudlæge

Det er meget almindeligt at have tør hud i overgangsalderen

Tørhed er en af de største forandringer, der ses i forbindelse med aldring af ansigtshuden hos kvinder efter overgangsalderen. Af alle dermatologiske tilstande hos modne kvinder er tør hud en af de mest almindelige.
Det skyldes nedsatte niveauer af østrogen og progesteron. I 50'erne ændres hudens pH-værdi og evne til at holde på vand, stofskiftet sænkes, og huden bliver mere tør, mere kedelig at se på, mindre fast og mindre glat. Alt i alt mange mindre rare forandringer.

Der er symptomer forbundet med tør hud som følge af overgangsalderen:

Symptomerne er blandt andet:
1. Stram hud efter bad eller svømning
2. Skællende eller afskallende hud
3. Revner på hænder og fødder
4. Kløende hud
5. Du kan se grå eller askeagtige toner på din hud, hvis du har en mørkere hudtone
Det, der sker, er, at fornyelsen af keratinocytterne (celler, der udgør 90 % af hudens overfladelag) bliver langsommere, og det medfører en ophobning af gamle celler på overfladen af epidermis. Lipidbarrieren er således mindre velorganiseret, hvilket får huden til at miste sin modstandskraft. 

Derudover bliver hyaluronsyre meget følsom over for nedbrydning af et særligt enzym kaldet hyaluronidase, og det medfører en gradvis forværring af hudens fugtniveau og fasthed.

HOVEDPOINTER, DER ER GODE AT HUSKE

Tørhed i huden skyldes mangel på fugt som følge af et nedsat østrogenniveau. Når hudens balance forstyrres, kan den ikke fungere ordentligt og har, i dette tilfælde, svært ved at holde på vand.

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE