Overgangsalderen: Hvad gør man ved vaginal tørhed?

Når du er i overgangsalderen, oplever du forandringer i kroppen, såsom vaginal tørhed: Skal du gøre noget ved det, eller vil det stoppe af sig selv? Der er midlertidige løsninger, og der er behandlinger. Lad os opsummere.

Dr. Lorraine Maitrot

Gynækolog

Vaginal tørhed - kun i overgangsalderen eller?

Årsager til vaginal tørhed spænder fra psykologiske faktorer såsom hormonelle forandringer eller medicinske bivirkninger til følelsesmæssige og psykologiske problemer som for eksempel manglende lyst eller endda angst. Heldigvis, uanset årsagen, er der en løsning på vaginal tørhed.
Men den vigtigste er at tale om det med henblik på, at finde frem til kilden til ubehaget.

Hvorfor opstår vaginal tørhed i overgangsalderen?
Vaginal tørhed er meget almindeligt hos kvinder i overgangsalderen. Vaginalt sekret – er følsomt over for faldet i den hormonelle udskillelse af østrogen og vil gradvist blive tyndere og miste sin elasticitet, især som følge af et fald i niveauet af kollagen og fedtvæv. Vaginal tørhed tager til med årene og resulterer i svie, irritation, smerter under sex eller infektioner. Det bidrager også til urinvejsproblemer.

25-50 % af kvinder oplever vaginal tørhed i overgangsalderen.
Der findes forskellige løsninger. Hvis din læge ordinerer en hormonbehandling, vil den hjælpe mod vaginal tørhed. Lokale behandlinger baseret på estradiol, såsom vaginale æg, ringe eller cremer er effektive. Hvis man ikke ønsker østrogenbehandling, eller er blevet frarådet dette, kan glidecreme og en vaginal fugtgiver reducere tørheden midlertidigt. For nylig er også E-vitamin blevet brugt til at forbedre vaginal tørhed. Men disse lokale behandlinger er midlertidige løsninger og har ikke længere nogen effekt, når patienten holder op med at bruge dem.

Vaginal tørhed er en almindelig og frustrerende tilstand, men der er måder at afhjælpe ubehaget på. Hvis manglende sekret forårsager smertefuld sex, skal du tale med din læge om dine behandlingsmuligheder.

Hovedpointer, der er gode at huske
● Sandt: Vaginal tørhed er meget normalt i overgangsalderen
● Tips: Hormonbehandlinger, glidecreme og vaginale fugtgivere er dine bedste venner, hvis du bruger dem dagligt og over længere tid

KILDE:
1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE