OK

OK Cancel

Thank you

Close

VICHY HAR VÆRET PIONERER INDEN FOR EXPOSOME-VIDENSKABEN I OVER 40 ÅR

Hudens sunde udseende har altid været en prioritet for Vichy.

VICHY HAR VÆRET PIONERER INDEN FOR EXPOSOME-VIDENSKABEN I OVER 40 ÅR

“EXPOSOME ER ANSVARLIG FOR MERE END 80% AF HUDENS ALDRING”

Dr. Delphine Kerob

Dermatolog og Global Medical Director hos Vichy

delphine kerob

EXPOSOME-VIDENSKAB:
TIL GAVN FOR HUDENS SUNDE UDSEENDE

Hudens sunde udseende har altid været en prioritet for os. For at skabe de bedste løsninger til din hud har vi udviklet en ekspertise baseret på omfattende studier af de elementer, der påvirker hudens udvikling over tid. Disse elementer kaldes “exposome”.

v_exposome.jpg
Konceptet

Konceptet

Exposome-konceptet stammer oprindeligt fra kræftforskningsområdet. Christopher Wild, tidligere direktør for IRAC (International Agency for Research on Cancer), definerer Exposome som “den kumulative målestok for miljøpåvirkninger og tilknyttede biologiske reaktioner, herunder eksponeringer fra miljø, kost, adfærd og endogene processer.” (1, 2)

Når det drejer sig om hud, har vores forskning i laboratoriet vist, at exposome er kombinationen af flere påvirkninger: miljømæssige, adfærdsmæssige og hormonelle. Og frem for alt: Det er deres kumulative effekt, der kan påvirke hudens biologiske funktion og fremskynde dens aldring. I 2016 omdannede vi disse opdagelser til: Videnskab i hudens eksposome.

Konceptet

EXPOSOME-FAKTORER: DE MANGE ELEMENTER, DER PÅVIRKER DEN SUNDE HUDS UDSEENDE

Den sunde huds udseende påvirkes i betydelig grad af mange eksterne og interne exposome-faktorer, der forværres af deres kumulative indvirkning (15).

Miljøfaktorer

  • UV-stråler: UVA, UVB, IR, synligt lys
  • Forurening: kemisk forurenende stoffer, mikropartikler PM10 / PM2.5, ultrafine partikler osv.
  • Klimaforandringer: temperatur, luftfugtighed, variationer i det atmosfæriske tryk
Miljøfaktorer

Adfærdsfaktorer

  • Kost: ernæring, tobak, alkohol
  • Stress
  • Mangel på søvn
  • Fysisk aktivitet
Adfærdsfaktorer

Hormonelle faktorer

  • Variationer i kvindelige hormoner: pubertet, menstruationscyklus, graviditet, overgangsalder
Hormonelle faktorer

“Undersøgelsen af exposome er et komplekst og ambitiøst projekt.”

“At forstå exposome betyder, at man skal tage højde for et uendeligt antal variabler. Det vil sige at tage højde for flere påvirkninger såsom de miljømæssige, adfærdsmæssige og hormonelle eller den uendelige biologiske huddiversitet. Derfor har hver enkelt person sin egen eksposome-profil. Faktisk vil den enkelte person ikke blive udsat for de samme exposome-påvirkninger som naboen, og det vil heller ikke udløse de samme biologiske påvirkninger på huden. Det er derfor afgørende at forstå disse faktorer og undersøge deres kumulative og synergistiske virkning på huden, så man kan foreslå en personlig løsning, der forbedrer hudens potentiale i alle livets stadier. For eksempel kan dagslys kombineret med forurening, kaldet fotoforurening, have en betydelig indvirkning på sundheden og udseendet og forværre hudens aldring.”

Luc Aguilar

Head of Biological & Clinical Research hos L’Oreal

 luc aguilar

EXPOSOMES INDVIRKNINGER PÅ HUDEN

Huden er kroppens største organ.

Flere af dens hovedfunktioner:
HUDENS FYSISKE BARRIERE
HUDENS PIGMENTERING
HUDENS FORSVAR
HUDENS STRUKTUR
påvirkes af exposome, der således bl.a. påvirker hudens sunde udseende og kvalitet.

UV-stråler

UV-STRÅLAR er ansvarlige for 80% af  synlige aldringstegn i ansigtet. De ødelægger kollagenfibrene og de elastiske fibre, der fører til aldringstegn såsom rynker, tab af fasthed, og pigmentforandringer (3, 4)

uvs

FORURENING

FORURENING forårsager oxidativ stress. Det er bevist, at det fører til aldringstegn, især mørke pletter og rynker (5, 6).

I kombination med UV-stråler forværrer det hudens aldringstegn (7, 8).

pollution

KLIMAFORANDRINGER

KLIMAFORANDRINGER såsom temperatur, luftfugtighed og atmosfærisk tryk kan påvirke hudbarrierens funktion. Kolde temperaturer udtørrer huden, mens varme temperaturer øger hudens hydrering og talgproduktion/sved, hvilket resulterer i udbrud, især for fedtede hudtyper (9, 10, 11, 12).

climate

ERNÆRING

ERNÆRING påvirker hudens udseende direkte og dens evne til at modstå ydre påvirkninger, som f.eks. forurening, UV-stråler og stress. Dårlig kost kan forårsage for tidlig aldring af huden samt potentielt påvirke uren hud og hudproblemer. (13)

nutrition

PSYKOLOGISK STRESS

PSYKOLOGISK STRESS kan påvirke huden på både kort og lang sigt. For eksempel har stressede kvinder ofte en svækket hudbarrierefunktion, hvilket fører til en mere tør og mat hud på kort sigt (14)

stress

MANGEL PÅ SØVN

MANGEL PÅ SØVN svækker hudens barrierefunktion og fremskynder hudens generelle aldringsproces. Huden kan se blegere ud med fremhævede fine linjer/rynker. Området omkring øjnene er særligt påvirket (15, 16, 17).

sleep

HORMONELLE VARIATIONER

HORMONELLE VARIATIONER, især kvindelige hormoner (såsom østrogen og progesteron), kan påvirke hudens struktur og sammensætning hele livet og især under menstruationscyklussen (urenheder udbrud, øget talgproduktion), graviditet (urenheder, udbrud, melasma) og overgangsalderen (dybe rynker, slaphed, mørke pletter, tør og tynd hud) (18, 19, 20, 21).

hormones
EXPOSOMES INDVIRKNINGER PÅ HUDEN

VORES LØSNINGER MOD EXPOSOME-PÅVIRKNINGER

For at gøre huden stærkere over for exposomes skadelige påvirkninger stiller vi teknologi til rådighed for dig: Med en personlig hudanalyse, SkinConsult AI, der er udviklet i samarbejde med dermatologer og hudplejeeksperter, får du klar besked om din huds prioriteter. Denne diagnose gør det muligt for os at foreslå omfattende og effektive hudplejerutiner, der imødekommer dine specifikke hudproblemer.

VORES MISSION ER AT FREMME EKSPOSOME-VIDENSKABEN

Vores daglige mission er at fremme videnskaben bag hudens sundhed og gøre den tilgængelig for dig. Siden 1931 har Vichy været helt fremme i forreste række inden for videnskabelig forskning i huden, så vi kan hjælpe kvinder i alle livets faser. Som pioner inden for videnskaben i hudens eksposome og bidragsyder for vores årlige forskningsstipendium fortsætter vi med at finansiere og støtte udviklingen af videnskabelig kendskab vedrørende hudens sunde udseende.

“Vichy er engageret i at fremme yderligere forskning og bedre forstå sammenhængen mellem eksposome-faktorerne og hudens sunde udseende og støtter tre årlige stipendier, så vi kan hjælpe med at fremme dette område på internationalt plan.”

Dr. Delphine Kerob
Dermatolog og Global Medical Director hos Vichy

VORES MISSION ER AT FREMME EKSPOSOME-VIDENSKABEN

PUBLIKATIONER FRA VICHY OM EKSPOSOME

Vores forskning i 2019 førte til publiceringen (fra Vichys eksposome-lægeråd) af “Skin and Exposome.” Det var den første gennemgang, der præsenterede de biologiske påvirkninger af eksposome på huden.


For at udbrede viden om eksposome offentliggør Vichy hvert år sine undersøgelser i et anerkendt dermatologisk tidsskrift, hvilket er blevet til flere end 30 videnskabelige publikationer.