OK

OK Cancel

Thank you

Close

Forstå skæl, helt kort

Dercos 1

Der kan være mange grunde til en irriteret hårbund, men en af de mest typiske er skæl. Skæl opstår enten når hårbunden er for tør eller for fugtig og bakteriebalancen forstyrres. For at kunne give hårbunden og håret den bedst mulige pleje, er det derfor vigtigt at forstå processen, der giver skæl i håret, og at der findes to former for skæl, der bør behandles forskelligt.

SÅDAN OPSTÅR SKÆL
En sund hårbund, ser ud som på billedet til venstre. Hvis der sker en ubalance i hudoverfladens cellelag (epitelcellerne), kan det resultere i en synlig ophobning af skælflager og døde hudceller. Det er helt normalt, at epitelcellerne fornyes ­– det sker ca. hver 28. dag i en sund hårbund. Men når hårbunden er ude af balance, kan fornyelsesprocessen af epitelcellerne accelerere og tage mellem 13 og 15 dage, og det giver skæl, døde hudceller og ubehag i hårbunden. Der er to former for skæl i hårbunden – tørt skæl og fedtet skæl.

Dercos 1

HÅRBUND MED TØRT SKÆL
Det midterste billede ovenfor viser den mest almindelige form for skæl – tørt skæl. Her er skælflagerne fine,hvide og synlige i hårbunden og ved hårgrænsen, og der kan være ubehag i hårbunden. Tørt skæl drysser nemt fra hårbunden. Det kan ses i mørkt hår og tøj, og derfor kan det være generende for mange at døje med.

HÅRBUND MED FEDTET SKÆL
Billedet til højre viser den anden form for skæl, der kaldes fedtet skæl. Det viser sig som store gullige skælflager, der klæber sig til hårbunden. Det forbindes altid med en overproduktion af talg. Når man har fedtet skel, vil mange opleve ubehag i hårbunden bl.a. på grund af kløe.

HVAD KAN DU SELV GØRE?
Hvis du døjer med skæl i håret og irriteret eller tør hårbund, er der heldigvis meget, du selv kan gøre. Dercos Technique Skælshampoo til enten tørt hår eller normal/fedtet hår hjælper med at mindske synlige tegn på skæl, allerede efter første anvendelse. Produkterne er udviklet til at mindske ubehag. Derudover kan du læse vores artikel 10 gode råd til dig med skæl, hvis du vil tilbagevendende skæl til livs, eller denne artikel, hvis du vil have den videnskabelige forklaring på skældannelse.

VICHY

go to top