KOLLAGEN OG KOLLAGEN-PEPTIDER: HVAD ER FORSKELLEN?

Hvad er kollagen og kollagen-peptider? Vi giver dig et indblik i forskellen, og inspirerer dig til en hudplejerutine om morgenen og aftenen

HVAD ER KOLLAGEN?

Du har sandsynligvis hørt om kollagen før. Men hvad er det præcist?

Kollagen er et strukturelt protein – dvs. et protein, der har en støttende funktion i kroppen. Vores krop producerer naturligt flere typer af kollagen, som findes i forskellige væv. Tilsammen udgør kollagen vigtige byggesten i hele kroppen.

Kollagenmolekylerne danner fibriller, som samles til kollagenfibre for at danne en slags ramme. Denne meget stabile struktur støtter både huden, bindevævet, håret og blodkarvæggene samt sener, brusk, muskler og knogler.

Type I kollagen er det mest dominerende i huden. Dette protein har den vigtige opgave at opretholde hudens spændstighed og fasthed. Når vi er unge, består vores hud af ca. 80% kollagen, men med alderen begynder den naturlige produktion at falde.

HVAD ER KOLLAGEN PEPTIDER?

Kollagen-peptider er den aktive ingrediens, du finder i hudpleje, men du undrer dig måske over- hvad forskellen er mellem kollagen og kollagen-peptider er?

Det strukturelle protein, kollagen, består af aminosyrer, som er de grundlæggende byggesten i proteiner i alle levende organismer. Aminosyrer danner lange strenge, der vikler sig om hinanden.

Hvis kollagen i denne form tilsættes serum eller cremer, kan det på grund af dets molekylære størrelse ikke absorberes af huden. Derfor nedbrydes det og laves til peptider.

Peptiderne opnås, når det strukturelle protein hydrolyseres i en proces, hvor særlige enzymer nedbryder kollagenet til små, korte kæder af aminosyrer – dvs. kollagen-peptider. Det muliggør, at de kan trænge ind i huden mere effektivt. 

HVILKEN EFFEKT HAR KOLLAGEN-PEPTIDER PÅ HUDEN?

Mens kollagen sikrer, at vores hud forbliver fast og glat i vores ungdom, ændrer det sig hurtigt, når vi når den tidlige voksenalder.

Allerede ved 25 års-alderen begynder vores kollagenproduktion at falde med 1% hvert år, og virkningerne af dette bliver mere og mere synlige med alderen. Huden mister volumen, ser mindre fast ud, er mindre elastisk, og rynker og fine linjer begynder at opstå. Dog er miljømæssige faktorer og vores livsstil også typiske faktorer, der kan være med til at fremskynde denne proces.

Derfor kan det være en fordel at inkorporere produkter, der indeholder kollagen-peptider. De kan blandt andet hjælpe med at genoprette glød. Andre fordele for huden er:


  • Øget spændstighed: Kollagen-peptider øger cellefornyelsen og bekæmper aldringstegn forårsaget af kollagentab. Dette får ansigtets konturer til at se strammere og fastere ud.
  • Øget smidighed: Kollagen-peptider får huden til at se mere strålende og smidig ud. Samtidig reduceres rynker og fine linjer, og huden ser mere fyldig og frisk ud.
  • Styrket hudbeskyttelsesbarriere: Kollagen-peptider øger hudens modstand mod eksterne påvirkninger. Dette gør huden mindre sensitiv og mindre tilbøjelig til ubehag.

DAGLIG ANTI-AGING HUDPLEJERUTINE MED KOLLAGEN-PEPTIDER

Når det kommer til hudpleje, bør du altid tage hensyn til din huds forskellige behov, både om dagen og om natten. I løbet af dagen er huden eksempelvis udsat for eksterne påvirkninger, som den skal beskytte sig imod. Det inkluderer UV-stråler, luftforurening og miljømæssige faktorer som kulde, varme, vind eller tør luft.

Vi hos Vichy har sammensat en hudplejerutine med produkter, der er formuleret med kollagen-peptider, som kan give inspiration til din hudplejerutine om morgenen.

For at opnå de bedste resultater, er det vigtigt at anvende hudplejeprodukter med kollagen-peptider regelmæssigt over en længere periode. Så hav tålmodighed! Resultaterne bør begynde at vise sig efter cirka fire uger.1. Styrk hudens antioxidantforsvar

For at skabe et godt fundament for den efterfølgende hudpleje, anbefaler vi at anvende et serum, der er formuleret med C-vitamin.

C-vitamin er en antioxidant, der beskytter huden mod oxidativ stress, neutraliserer frie radikaler og regenererer hudens sunde glød.

Prøv Vichy Liftactiv Vitamin C Serum, der indeholder et aktivt kompleks af 15% ren C-vitamin, E-vitamin, pycnogenol og hyaluronsyre. Serummet giver en jævnere hudtone og reducerer fine linjer. 2. Dagcreme med kollagen-peptider

Efter serum anbefaler vi at følge op med en anti-age dagcreme med kollagen-peptider, som understøtter hudens vigtige beskyttelsesfunktioner og sikrer en afbalanceret teint.

Vichys Liftactiv Collagen Specialist Dagcreme med et peptidkompleks booster hudens cellefornyelse og opstrammer din hud. C-vitamin og niacinamid beskytter mod frie radikaler og reducerer pigmentpletter.

Den skønne konsistens absorberes hurtigt uden at føles fedtet eller klistret.3. Solbeskyttelse for at forhindre tab af kollagen

Det er ingen hemmelighed, at solens UV-stråler påvirker huden. De øger ikke kun risikoen for hudkræft og forårsager ujævn hudtekstur, men de fremskynder også tabet af kollagen i huden.

Derfor bør du altid afslutte din daglige skønhedsrutine ved at påføre solbeskyttelse – hele året rundt.

Prøv eksempelvis Capital Soleil UV-Age Daily SPF50+, som har en ultralet tekstur, der øjeblikkeligt absorberes uden at fedte eller efterlade hvide mærker. Den indeholder bredspektrede UV-filtre og høj SPF-faktor, som hjælper med at beskytte huden mod skader forårsaget af solens stråler.

Påfør solcremen i et generøst lag, og genpåfør regelmæssigt for at forhindre tidlig aldring forsaget af solen.

AFTEN-HUDPLEJE MED KOLLAGEN-PEPTIDER

Om natten er huden særligt modtagelig for aktive ingredienser, og det er derfor en god idé at støtte hudcellerne med deres regenerering om natten med et serum eller en natcreme.

Nedenfor finder du inspiration til hudplejeprodukter, du med fordel kan bruge som led i din hudplejerutine om aftenen.1. Effektivt serum til natten

Hvis du gerne vil give cellefornyelsen et ekstra boost om natten, er et serum med den eksfolierende ingrediens, retinol (A-vitamin), ideelt.

Vichys Liftactiv Retinol Specialist Serum til brug om natten indeholder et meget effektivt anti-age-kompleks bestående af 0,2% ren retinol, hyaluronsyre og probiotiske ekstrakter, der får teinten til at se mere ensartet og strålende ud. 

Et godt råd: Retinol øger hudens følsomhed over for lys, og det er derfor bedst at bruge om aftenen inden sengetid. Vi anbefaler at påføre solcreme i løbet af dagen.

Hvis du aldrig har brugt retinol før, skal din hud gradvist vænne sig til den nye aktive ingrediens for at undgå irritation. 2. Plejende natcreme med kollagen-peptider

Ovenpå serummet kan du påføre Vichys Liftactiv Collagen Specialist Natcreme, som forsyner huden med kollagen-peptider, C-vitamin og resveratrol, der er en ingrediens med antioxidante egenskaber.

De aktive ingredienser revitaliserer huden, kompenserer for synlige tegn på tab af kollagen, gør huden fastere og smidigere samt forbereder den til den næste dag. 

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE