Hvorfor kan jeg ikke tabe mig i overgangsalderen?

Måske ønsker din krop at bevare sin styrke og sine ressourcer til at komme igennem denne udfordrende tid. Måske er der en anden årsag. Sandheden er, at det ikke er vigtigt at forstå hvorfor. Det er vigtigere at fokusere på at vedligeholde en sund kropsmasse.

Dr. Agnieszka Szmurło

Dermatolog

Faktorer i at tage på

Så vægt er én ting, men balance er DET vigtigste.

Overgangsalderen forårsager hormonelle forandringer i kvindens krop, som kan føre til visse forandringer og sygdomme. En af forandringerne er at tage på i vægt. Hvad sker der så i kroppen? Først og fremmest ændres fordelingen af fedtvæv. I løbet af dine reproduktive år blev fedtvævet aflejret på dine lår og hofter. Nu ophobes overskydende fedt i maveregionen, under huden og omkring kroppens indre organer(1).

Undersøgelser viser, at kvinder vurderer vægttab og vægtvedligeholdelse som de vigigste livsstilskvaliteter i overgangsalderen. Kvinder mener også, at kost og motion er vigtige i overgangsalderen(2). Så hvorfor kan vi ikke tabe os i overgangsalderen? Forekomsten af fedme er højere hos kvinder efter overgangsalderen end hos kvinder før overgangsalderen(3). I gennemsnit tager kvinder ca. 0,7 kg på om året midt i livet (femte og sjette årti), uafhængigt af deres oprindelige kropsstørrelse(4). Det er vigtigt at vide, at fedme er mere udbredt i ældre aldersgrupper af forskellige årsager, såsom lavere stofskifte og reduceret fysisk aktivitet(5).

Bortset fra selve aldringen er kvinder midt i livet udsat for flere påvirkninger, der fremmer vægtøgning. Disse omfatter østrogenmangel, humørsvingninger og søvnforstyrrelser. Den eksisterende litteratur understøtter dog teorien om, at vægtøgning hos kvinder midt i livet primært kan være et resultat af aldring og livsstilsændringer, og at overgangsalderen i sig selv ikke resulterer i signifikant vægtøgning efter justering for aldring. Det betyder, at korrekt kost og fysisk aktivitet vil føre til opretholdelse af en sund kropsmasse(4). Her er nogle enkle regler for, hvad man bør spise.
 

Det skal du spise:

HVER DAG

Kornprodukter: én eller to portioner pr. måltid i form af fuldkornsbrød, fuldkornspasta, ris og andet.

Grøntsager: To eller flere portioner pr. måltid, hvoraf mindst ét af dem bør indtages råt (ét måltid pr. dag).

Frugt: En eller to portioner pr. måltid, som den hyppigst valgte dessert

Vand: dagligt indtag af 1,5-2 l (svarende til seks til otte glas)

Mejeriprodukter: der bør være mejeriprodukter i moderate mængder (to portioner om dagen) - brug overvejende fedtfattige mejeriprodukter

Olivenolie og rapsolie: bør være den vigtigste kilde til lipider i kosten.

Krydderier, urter, hvidløg og løg: er en god måde at reducere brugen af salt på.
 

UGENTLIGT

Fisk og skaldyr (to eller flere portioner), hvidt kød (to portioner) og æg (to til fire portioner).

Dit forbrug af rødt kød (mindre end to portioner, helst magert kød) og forarbejdet kød (mindre end én portion) bør være småt i både mængde og hyppighed.

Kombinationen af bælgfrugter (mere end to portioner) og korn er en sund vegetabilsk protein- og fedtkilde, som du bør overveje som et alternativ til kød.

Kartofler er også inkluderet på et ugentligt niveau (tre eller færre portioner om ugen, helst friske), da de har et højt glykæmisk indeks og oftest steges.

 

SOMMETIDER

Fødevarer, der er rige på sukker og usunde fedtstoffer (slik) sukker, slik, kager og drikkevarer såsom frugtsaft og læskedrikke bør indtages i små mængder eller slet ikke – disse fødevarer er energitætte og vil formentlig bidrage til øget vægt

+ Regelmæssig moderat fysisk aktivitet (mindst 30 minutter i løbet af dagen, tre gange om ugen)(6).

 

DET SKAL DU HUSKE, HVIS DU VIL TABE DIG I OVERGANGSALDEREN

Fordelingen af fedtvæv ændrer sig. Dette forklarer, hvorfor din vægt kan gå hurtigt op og ned - og disse fluktuationer er ikke noget, du kan kontrollere fuldt ud. Det hjælper dog stadig at spise de rigtige ting og leve sundt og godt.

 

KILDER:

[1]. Pertyński T, Stachowiak G. Menopause — facts and controversies. Endokrynologia Polska/Polish Journal of[1] [2] [3]
Endocrinology Tom/Volume 57; Numer/Number 5/2006
[2]. Marlatt, K. L., Beyl, R. A., & Redman, L. M. (2018). A qualitative assessment of health behaviors and experiences
during menopause: A cross-sectional, observational study. Maturitas, 116, 36–42.
[3]. Monteleone, P., Mascagni, G., Giannini, A., Genazzani, A. R., & Simoncini, T. (2018). Symptoms of menopause —
global prevalence, physiology and implications. Nature Reviews Endocrinology, 14(4), 199–215.
[4]. Kapoor, E., Collazo-Clavell, M. L., & Faubion, S. S. (2017). Weight Gain in Women at Midlife: A Concise Review
of the Pathophysiology and Strategies for Management. Mayo Clinic Proceedings, 92(10), 1552–1558.
[5]. Addor, F. (2018). Beyond photoaging: additional factors involved in the process of skin aging. Clinical, Cosmetic
and Investigational Dermatology, Volume 11, 437–443.
[6]. Bach-Faig, A., Berry, E. M., Lairon, D., Reguant, J., Trichopoulou, A., Dernini, S., … Serra-Majem, L. (2011).
Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutrition, 14(12A), 2274–2284.

HUD- ANALYSE

DREVET AF SKINCONSULT AI

IDENTIFICER DINE HUDPRIORITETER

START DIN ANALYSE