OK

OK Cancel

Thank you

Close

HEDETURE I OVERGANGSALDEREN: ÅRSAGER, SYMPTOMER OG HVORDAN MAN HÅNDTERER DISSE?

Hedeture er et af de mange generende symptomer på overgangsalderen. I denne artikel forklarer Karolina Kopeć, vores hudlæge, de underliggende årsager til hedeture og giver dig tips til, hvordan du kan modvirke dem.

HEDETURE I OVERGANGSALDEREN: ÅRSAGER, SYMPTOMER OG HVORDAN MAN HÅNDTERER DISSE?

Hedeture i overgangsalderen skyldes, at hjernen siger til din krop, at det er meget varmt, selv det ikke er det, hvilket får din krop til at reagere med bl.a. sved, ubehag og søvnbesvær. Den simple løsning er derfor, at fortælle sin krop, at det ikke er så varmt som den føler det, og på den måde få den til at køle af – lettere sagt end gjort, ikke? Ja, vi ved det, vi har også været der.

Ja, huden påvirkes helt sikkert af overgangsalderen. Som nævnt ovenfor er overgangsalderen en meget kompliceret proces, der påvirker mange aspekter af den almene sundhed og af hverdagen.

Kort sagt opstår hedeture på grund af en reduktion i østrogenproduktionen, der forårsager en varmeregulerings- og vaskulær dysfunktion. Det er en pludselig følelse af varme, som oftest opleves mest intenst i overkroppen.

Kvinder kan også opleve hjertebanken og kulderystelser, når hedeturene er overstået.

Natlige svedeture kan nogle gange forårsage kronisk søvnløshed, men hvad har det med min hud at gøre, spørger du? Søvnmangel eller dårlig søvnkvalitet kan påvirke de naturlige biologiske processer, f.eks. påvirke hudens barrierefunktion, som ikke kan sikre et passende fugtniveau eller regenerering.

DISSE BIOLOGISKE FORSTYRRELSER KAN HAVE EN NEGATIV INDVIRKNING PÅ HUDENS KVALITET OG FORÅRSAGE EN MAT OG UJÆVN HUDTONE, TØRHED, RØDME, SENSITIV HUD, FINE LINJER OG SLAP HUD.

Dr. Karolina Kopeć

Det er derfor vigtigt, at du tager dig godt af din hud, inden du går i seng om aftenen, da det er afgørende for dens velbefindende!

For at undgå at få lige så intensive hedeture og sørge for, at de sker mindre hyppigt, skal du have disse faktorer i tankerne, som kan påvirke hedeture negativt:

  • Din indtagelse af kaffe, te og alkohol
  • Rygning
Og de faktorer, der har en postiv indvirkning:
  • Hold rummet køligt
  • Hvis du føler, at en hedetur er på vej, kan du spraye dit ansigt med koldt thermalvand eller bruge kølegel (fås på apoteket)
  • Brug løstsiddende let bomulds- eller silketøj
  • Et koldt brusebad eller karbad i stedet for et varmt brusebad

VIGTIGE FAKTORER, DER SKAL HUSKES VED HEDETURE I OVERGANGSALDEREN

  • Visse faktorer øger risikoen for hedeture: Rygning, alkoholforbrug samt fedme.
  • Visse overgangsaldersymptomer kan udløse andre symptomer, f.eks. kan hedeture forårsage biologiske forstyrrelser (f.eks. søvnproblemer), der medfører hudplejeproblemer (f.eks. tørhed, hudfølsomhed osv.).

go to top